Webbplatsens överlägg

Satan i gatan

Varför trodde jag att just jag skulle få slippa det här med all vätska i kroppen? Mina fötter ser numera ut som tjocka grisfötter som sitter fast på ett par timmerstockar. Vad gör man när endast foppa-tofflorna passar? Går barfota? ’det finns situationer då man inte har NÅGOT VAL än att trampa runt i just en Foppa-toffel :(. Så tänk på det alla ni som ratar just den toffeln, är man handikappad så är man…

Varför får man svullna fötter och vrister när man är gravid?

Ungefär hälften av alla gravida kvinnor får svullna vrister under graviditeten, särskilt mot slutet. Detta kallas också ödem.

Ödem orsakas av ökat tryck i venerna i benen och av att den växande bebisen trycker på de stora venerna i underlivet. Problemet förvärras av att vätska binds i kroppen.

Ödem blir vanligtvis värre under dagens lopp, särskilt om du står mycket, därför att vätska samlas i kroppens nedre delar. Värme och trötthet kan också göra det värre.

Normalt ödem visar sig bara i fötter och vrister på båda sidorna. Om svullnaden blir väldigt uttalad och sprider sig upp i vaden samt om det finns kvar en fördjupning efter att du tryckt på det, så kan det vara havandeskapsförgiftning. Då är det viktigt att du söker hjälp genast för att undvika komplikationer.

Om svullnaden är ensidig och särskilt om vaden är röd, öm och knölig, bör du söka läkarhjälp genast eftersom du kan ha fått en blodpropp i benet.

Du kan också få svullna fingrar, ansikte, ländrygg och handleder. Om svullnad uppstår i händer och vrister, är det förmodligen karpaltunnelsyndrom, vilket är när svullnaden trycker på nervkanalen som löper längs armen.

Om du haft ödem under graviditeten är det vanligt att det förvärras tillfälligt de första 3-4 dagarna efter förlossningen. Detta är därför att alla extra vävnader, blodkärl och vätskor som behövs under graviditeten måste lösas upp och utsöndras som urin via njurarna när kroppen normaliseras. (Detta är orsaken till att urinmängden ökar kring denna tid.) Njurarna kan ha svårt att utsöndra all extra urin genast, så en del av vätskorna samlas i kroppens vävnader tills de hinner ikapp.

 
Gogglade bilder på just svullna, vätskefyllda gravidtossingar:
 
 
Det är SÅÅÅÅ härligt att vara gravid….

2 svar på “Satan i gatan

  1. Haha jaaag vet, på så sätt får man ju ganska gulliga fötter, men inte fullt lika roligt när man har gått upp en hel storlek i skor, hej foppatoffeln!

Kommentarer är stängda.