Så bra skrivet – Karin Andersson

Detta cirkulerar runt på nätet och det är SÅ bra skrivet så jag har stulit det av Karin som skrivit det, här har ni hennes blogg —> http://kajjan.bloggo.nu/Sa-sakrar-du-en-fallande-dom-efter-valdtakt/

Så säkrar du en fällande dom efter våldtäkt

2013-09-28. Publicerat av Karin Andersson.

Om du blir våldtagen av, säg sex stycken främmande killar som tagit dina kläder, mobil samt låst dörren till rummet ni befinner er i, och känner att en fällande dom vore någonting bra. Tänk då på att:   1. Be killarna att ta en paus i övergreppen så att du kan få kliva upp och tända lampan. Kom ihåg – ett mörkt rum är lika med minskad trovärdighet vid identifikation. Ett litet tips är att be dem ha namnbrickor på tröjorna, så att du inte blandar ihop dem.   2. Skriv gärna ner händelseförloppet med detaljer under tiden. Jag förstår att det är mycket att hålla reda på när det är sex personer som står i kö för att våldsföra sig på dig, men om du avviker det minsta från ditt första vittnesmål så kommer det att minska chansen för en fällande dom.   3. Ta inte illa vid dig, bli inte känslosam! Det ökar nämligen risken för blockeringar i medvetandet vilket i sin tur gör att du inte kan återge händelsen på ett redigt och nyktert sätt. Du vill ju verka trovärdig.   4. Hoppas på att någon har med sig handklovar eller rep eller dylikt. Endast en låst dörr och sex främmande våldtäktsmän med sikte på dig betyder nämligen inte att du befinner dig i ett hjälplöst tillstånd. Du skulle ju kunna putta dem som dominobrickor, resa dig upp och promenera ut. Du skulle ju kunna vara med på det, vilja du med. Jag menar, att en femtonårig flicka – inlåst i ett rum med sex killar som snott hennes grejer och tar av henne kläderna och har samlag med henne en efter en trots att hon säger ”nej nej nej” – är ju liksom inte beviiis på att hon inte vill. Eller hur?

Tillägg: 5. Stanna inte kvar med tjejkompisen när hon blir för full på festen. Jag vet att du gärna vill ställa upp och det där och det inte känns så bra att lämna henne med ett gäng killar när hon är dyngrak. Jag vet att ni har lovat varandra att alltid ställa upp när det gäller, att du har lovat hennes mamma samma sak. Men vet du vad? OM den där festen slutar med att det är du som blir gruppvåldtagen så kommer det faktum att du stannade kvar när du kunde ha gått hem att betyda att du egentligen ville. Bara så att du vet.

Tillägg: 6. Håll tummarna för att killarna hotar med stryk. Gärna skriftligen, med underskrifter från samtliga. För det faktum att du vet vad som kan hända, som ofta händer, om man försöker sätta sig emot ett gäng fulla killar som bestämt sig för att ha sex med dig, det är inget hot. Eller snarare: det är ingen grund till att du ska vara livrädd. Att du har läst och sett på tv och hört kompisar berätta om fall när andra tjejer blivit, inte bara våldtagna, utan misshandlade, mördade, för att de försöker stå på sig. Det är inget som håller i rätten, förstår du väl? Att vi matas in med att vi alltid ska vara på vår vakt, alltid rädda, för att annars kan det gå illa – det är ju ingen som gör att det är trovärdigt att du fruktar för ditt liv när du är instängd i ett rum med en rad killar som köar utanför. Eller hur?    Då vet vi då. Se så, ut och lek nu tjejor!   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valdtaktsfriande-juridiskt-akrobatnummer_8561096.svd

About Emeli

Helrenovering av 30-tals kåk. Västervik. Familj. Floristplugg. Vänner. Inredning. DIY.
This entry was posted in Tankar & Funderingar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Så bra skrivet – Karin Andersson

 1. Har du frågat om du får använda den där texten? Det är annars olagligt att kopiera den till din egen blogg.

  Markus har många kloka synpunkter även om de kanske inte är så relevanta i just det här fallet. Däremot så kan man inte lägga sig i ett enskilt rättsfall på det vis nätpöbeln försöker göra utan då får man i så fall diskutera hur lagen behöver förändras. Nu har det skett en skärpning av lagen efter att detta brott begicks så det kanske kan vara värt att utvärdera denna förändring innan man skriker och skränar….

 2. Markus says:

  Min fråga:

  Hur lågt kan vi sänka beviskraven och fortfarande behålla rättsäkerheten? Ska sänkte bevis krav gälla alla brott eller bara vissa? Ska vi stryka grundbulten i rättsväsendet….att man är oskyldig till motsatsen bevisas?
  Tilläggas skall att 5-10% av alla dömda våldtäktsmän sitter där oskyldigt dömda. Den siffran kommer öka isf….är dem värda att offra för att sätta fast fler våldtäktsmän?

  Öppna frågor som vore intressant att fundera på.

  Låt mig ta ett exempel från en av punkterna ovan. ( det skulle gå att exemplifiera alla)

  Anta att du har en son som går på fest Han hänger där med sina klasskompisar. Det kommer fler folk till festen. Alla dricker alkohol och några dricker för mycket och han känner att stämningen börjar bli stökig. Förutom hans kompisar är det ett par tjejer där som också är fulla. Alla snackar lite med varann…men efter ett tag går han därifrån.
  Nästa morgon knackar polisen på dörren. Tjejen har blivit våldtagen och alla killar som var på festen är anklagade. Enligt kvällspressen, och bloggarnas resonemang, ska din son alltså dömas för våldtäkt. Eftersom lampan är släckt vet inte tjejen exakt vilka som vart i rummet, bara att hon blev våldtagen lika många ggr som det var killar på festen. Teknisk bevisning saknas, utan domaren ska enbart gå på tjejens utsago…som av flera skäl inte är helt hundra.

Comments are closed.