Att somna själv

Vi turades om i 3 år att gå och natta Oliwer tills han somnat. Ibland tog det lång tid, ibland jätte snabbt. När han fyllde 3 och fick sitt rum bestämde vi oss för att han ska kunna somna själv. Tre svåra kvällar och sen gick allt smärtfritt och har varit sedan den dagen. Idag läser vi alltid bok förutom på helgen då han är uppe senare. Avslutningsvis sätter vi på en ljudbok med någon saga som han somnar till. Jag är så glad för att han är så enkel. Dessutom kan han somna vart vi än är på kvällen.

Lykke bestämde vi oss ganska tidigt för att vi vill gärna att hon somnar själv så tidigt som möjligt. Första gången vi började prova var vid 9 månaders ålder då hon även fick flytta in i ”sitt rum” garderoben.

Jag vet inte om generellt de flesta barn faktiskt somnar självmant eller om vi haft tur. Men hon somnar numera 9 av 10 gånger själv. I egen säng. Spjälsidan tig vi bort för någon månad sedan så hon vänjer sig och det har funkat toppen det med. Dock har hon kutat upp ett par gånger såklart. Men gått och lagt sig igen.

Jag ligger och lyssnar på henne inifrån garderoben just nu när hon som vanligt sjunger sin trötthets-sång. ”Mmmmm, mmmmm” tills hon sövt sig klart och somnar.

Med detta vill jag bara säga, håll ut och ge inte upp. Det funkar faktiskt och är också nyttigt för barnet att somna självmant för de sover bättre om natten då.

About Emeli

Helrenovering av 30-tals kåk. Västervik. Familj. Floristplugg. Vänner. Inredning. DIY.
This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

4 Responses to Att somna själv

 1. Emeli says:

  Heja er och lycka till!

 2. Mikaela says:

  Åh! Nu blev jag inspirerad till att testa för vår son. Han somnar med en av oss i hans säng i hans rum och vaknar x antal gånger och behöver oss för att somna om. Efter ditt inlägg googlade jag lite och det finns ju forskning på att barn sover bättre om dem får somna själva. Intressant! Ska absolut testa redan natten som kommer. Tack för tips!

 3. Emeli says:

  De tre första kvällarna vid nattning kommer vara jobbigast. Efter saga och att man sagt godnatt så bäddade vi om med täcket ganska stramt runt så det kändes tryggt. Sa godnatt, släckte lampan och gick ut. Satt utanför. För strax därefter kom små tassande fötter springandes och då var det bara att göra om rutinen.
  Det blev gråt och härj men vi gav inte upp utan stålsatte oss.
  Första kvällen var definitivt värst och det tog nog 2 timmar innan han somnat.
  Har han vaknat på natten så har han fått komma in till oss, som en trygghetsgrej men det har inte blivit så många gånger.
  LYCKA TILL

 4. Linda says:

  Hej!! Åå hur gjorde ni under dom 3 första nätterna? Tar gärna emot tips!! Vi har en son som skulle behöva sova och somna i eget rum nu, säkert för längesen.. Han är 19 månader, och har fortfarande sin säng i vårt sovrum..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *